Categorie: "Intro Muziekgenres"

De tango is herboren!

Ooit werd tango gezien als vulagire dans. Ontstaan omstreeks 1800 in de straten van Buenos Aires met als grondleggers de Afrikaanse slaven, werd tango verboden in Europa.

In 1924 drong de dans toch door in Europa en de hogere klasse. Uiteindelijk werd tango een dans voor hoogopgeleide ouderen, maar het stoffige imago van tango begint langzaam weg te ebben:  want nu is er neo tango! Check it out:

Ontdekkingstocht: Forró, samba en axé

Samba, axé en forró zijn de populairste muziek- dansgenres in Brazilië. Samba is de bekendste en wordt ook gezien als dé nationale muziek van Brazilië, vooral tijdens carnaval. Samba is afgeleid van het Angoleese semba, een rituele muzieksoort. Forró en axé komen allebei uit het Noord-Oosten van Brazilië, uit de provincie Bahia. Samba is ontstaan in Rio de Janeiro. Al deze muziekgenres hebben Afrikaanse invloeden.

Forró en samba onstonden allebei begin vorige eeuw. Forró wordt gedanst met een partner en de bands zijn meestal genoemd naar eten. Mastruz com Leite (muesli met melk) en Noda de Caju (pit van een caju vrucht) zijn twee populaire voorbeelden van deze trend. Geraldo Azevedo en Luis Gonzaga zijn twee bekende traditionele forró componisten. Zij hebben liederen geschreven voor veel bekende forró bands. Benieuwd hoe de muziek klinkt en hoe je het danst? Lees verder om een clip te bekijken.

Ontdekkingstocht: Tumba, Tambu en andere Antilliaanse folklore

Tumba en tambu zijn twee muzieksoorten die ontstaan zijn op het eiland Curaçao. Tambu (spreek uit tamboe) wordt vooral met Oud en Nieuw veel gespeeld en op gedanst. Tumba (spreek uit toemba) is de carnavalsmuziek van Curaçao, Aruba en Bonaire. Op Aruba wordt er ook veel ‘road march’ gedraaid met carnaval, een soort soca. Dat is daar eigenlijk de het ‘hoofdgenre’ met carnaval, maar op Curaçao is tumba het hoofdgenre.

Elk jaar wordt het Tumba Festival georganiseerd, hieruit wordt een rei of reina di tumba gekozen. Het winnende lied, dus van deze tumba koning(in) wordt tijdens carnaval helemaal grijs gedraaid. De overige tumba’s van de tien finalisten worden ook veel gedraaid. Er komt ook ieder jaar een cd uit met de laatste 10 of 20 winnende tumba’s. Elke lokale band op Curaçao vertegenwoordigt een aantal tumba-zangers. Zo heeft ERA een stuk of tien tumba-zangers die ze begeleiden en Gio Fuertisimo ook weer een aantal. Elke band hoopt natuurlijk dat één van de tumba zangers of zangeressen die zij begeleiden wint.

Ontdekkingstocht: Cumbia en Vallenato

Aangezien cumbia en vallenato recentelijk zijn toegevoegd als nieuwe categorie bij de Latin Grammy Awards, werd het wel tijd om hier ook een ontdekkingstocht over te schrijven. Beide genres de oorspronkelijke volksmuziek uit Colombia, maar zijn nu door heel Latijns-Amerika populair geworden. Met name de Mexicaanse zangeres Selena (1971 – 1995) wist cumbia aan de man te brengen bij een groot publiek begin jaren’90 met Baila este cumbia. De Colombiaanse zanger Carlos Vives wist de vallenato richting mainstream en een internationaal publiek te brengen.

Zelf maakte ik kennis met deze muziek, doordat ik een Colombiaanse vriendin had op Curaçao. In het begin vond ik de muziek maar niks, maar toen ze me Carlos Vives liet horen, was ik gelijk verkocht. Hij wist de oude vallenatos in modern jasje te steken. Ook was ik toendertijd naar een optreden geweest van een showgroep uit Colombia. Ze dansten vooral cumbia en ik vond de dans in combinatie met de rokken (zoals de meisjes op deze foto) erg mooi.

Ontdekkingstocht: Mueve la cintura con Merengue!

De meesten van jullie zullen al lang bekend zijn met merengue, maar aangezien ik de salsa, bachata, zouk en soca al behandeld heb, kan een ontdekkingstochtje over merengue niet onrbreken. Voor degenen die er nog niet bekend mee waren is deze ontdekkingstocht erg handig, want dit is eveneens een zeer belangrijk muziekgenre uit Latijns-Amerika. Merengue is al vrij oud, maar nog steeds in.

Ontdekkingstocht: Los sabores de la Salsa, deel 3

Bij Latinmuziek denken de meeste mensen meteen aan salsa. Maar wat is salsa precies en op welke stijlen kun je het dansen? In drie deze drie-delige salsa serie wordt het allemaal haarfijn uitgelegd. In dit derde deel lees je lees je over men- en ladystyling en over de ‘rueda de casino’. Inclusief gevonden videobeelden!

Ontdekkingstocht: Los sabores de la Salsa, deel 2

Bij Latinmuziek denken de meeste mensen gelijk aan salsa. Maar wat is salsa precies en op welke stijlen kun je het dansen? In deze drie-delige salsa serie wordt het allemaal haarfijn uitgelegd. In dit tweede deel lees je over de LA-style, NY-style, Mambo On 2 en de Colombiaanse / Antilliaanse ‘a tiempo stijl’. Ook kun je een filmpje LA-style met ‘Mambo On 1′ bekijken.

Ontdekkingstocht: Los sabores de la Salsa, deel 1

Bij Latinmuziek denken de meeste mensen gelijk aan salsa. Maar wat is salsa precies en op welke stijlen kun je het dansen? In drie deze drie-delige salsa serie wordt het allemaal haarfijn uitgelegd. In dit eerste deel lees je een stukje geschiedenis en over de Cubaanse stijl. Ook kun je een filmpje Cubaanse salsa bekijken.