Ontdekkingstocht: Forró, samba en axé

Samba, axé en forró zijn de populairste muziek- dansgenres in Brazilië. Samba is de bekendste en wordt ook gezien als dé nationale muziek van Brazilië, vooral tijdens carnaval. Samba is afgeleid van het Angoleese semba, een rituele muzieksoort. Forró en axé komen allebei uit het Noord-Oosten van Brazilië, uit de provincie Bahia. Samba is ontstaan in Rio de Janeiro. Al deze muziekgenres hebben Afrikaanse invloeden.

Forró en samba onstonden allebei begin vorige eeuw. Forró wordt gedanst met een partner en de bands zijn meestal genoemd naar eten. Mastruz com Leite (muesli met melk) en Noda de Caju (pit van een caju vrucht) zijn twee populaire voorbeelden van deze trend. Geraldo Azevedo en Luis Gonzaga zijn twee bekende traditionele forró componisten. Zij hebben liederen geschreven voor veel bekende forró bands. Benieuwd hoe de muziek klinkt en hoe je het danst? Lees verder om een clip te bekijken.

Dit is een dansdemonstratie van forró:

Verschillende dansstijlen
Forró wordt meestal erg dicht op elkaar gedanst, waarbij de linkerhand van de man de rechterhand van de vrouw vasthoudt en zijn rechter arm om haar rug en haar linkerarm om zijn nek. In deze stijl is de rechterbeen van de man tussen de vrouw haar benen. Dit is een Afrikaanse traditie en zie je ook bij zouk voorkomen en bij lambada. Lambada was erg populair eind jaren’80, dankzij de gelijknamige film en de groep Kaoma, het is tevens ook een vorm van forró. Per regio kan de dans heel erg verschillen. Forró wordt ook gedeeltelijk van elkaar af gedanst, zoals de mensen in het filmpje hierboven. Er wordt een bepaalde afstand gehouden met de handen op de schouders. Vanwege invloeden van de salsa en andere Caribische dansen krijgt de forró op deze manier meer mobiliteit, maar verliest het op deze manier ook haar originele karakter. Op een drukke dansvloer worden complexe figuren en draaien ook niet toegelaten, vanwege ruimte gebrek.

Xote, Baião en Arrasta-pé
Forró kent drie hoofdstijen met elk hun eigen ritme: Xote (een langzaam ritme), Baião (de originele forró) en Arrasta-pé (de snelle variant). Onder deze drie stijlen zijn er heel veel verschillende dansstijlen die in elke regio weer anders zijn en ook onder andere namen bekend zijn per regio. Bekende forró bands zijn onder meer: Limão Com Mel, Marinês, Negrão dos Oito Baixos, Trio Nordestino, Pertúcio Amorim, Quenga de Coco, Santanna, Sebastião do Rojão en Trio Juazeiro. Nieuwere bands zijn Aviões do Forró, Bonde do Forró, Estakazero en Banda Calypso, die een modernere forró maken met pop invloeden. Luister naar deze webradio met Forró.Bron: Wikipedia

De geschiedenis van samba
Samba is ontstaan onder de zwarte immigranten uit Bahia, die na de afschaffing van de slavernij naar Rio de Janeiro trokken (toen nog de hoofdstad). Omdat de zwarte bevolking niet welkom was in de binnenstad, maar toch vlakbij hun werk wilden wonen ontstonden er favelas ( ghetto’s/ krottenwijken), daar werd de samba geboren. De eerste samba opname was in 1917 en heette Pelo Telefone. In 1930 richtten een groep muzikanten onder leiding van Ismael Silva de eerste samba school op, genaamd Deixa Falar. Zij zorgden ervoor dat de muziek beter in de carnavalsparade paste. De radio maakte het genre populair door het hele land en met de steun van dictator Getúlio Vargas werd samba de officiële muziek van Brazilië.

Van bossa-nova tot pagode
In de decenia die daarop volgden kreeg samba verschillende vormen. Zoals samba-canção, pagode en de drumbands in carnaval. Een opvallend genre dat uit de samba is ontstaan is de bossa-nova. Bossa-nova is wereldwijd bekend geworden, zo bekend dat je het ritme zelfs op het goedkoopste keyboard terug vindt als geluidssample. Bossa-nova is ontstaan in de witte middenklasse van Brazilië. Doordat João Gilberto, Antonio Carlos Jobin en andere bossa-nova artiesten naar Noord-Amerika vertrokken kwam de mix met jazz en werd het dus wereldbekend vanaf de jaren’60.

‘Big in Japan’
Momenteel zijn er verschillende typen van samba populair. Wat misschien ook grappig is om te weten: samba is ook extreem populair in Japan! Zo erg zelfs dat samba-artiesten zoals Nelson Sargento, Monarco en Wilson Moreira speciale opnames maken voor de Japanse markt en veel tijd spenderen met tournee’s door Japan! Bron: Wikipedia
Bekijk een video van een samba demonstratie:

Axé Bahia
Axé is een hedendaagse populaire muzieksoort in Brazilië en bestaat veel korter dan samba en forró. Het is rond 1992 ontstaan in Salvador, Bahia. Dit is ook de stad waar Babado Novo vandaan komt, de band waarover ik heb geschreven in het vorige bericht. De term axé komt van een rituele groet dat ‘goed gevoel’ betekent, gebruikt in de Candomblé en Umbada religies. Axé is een mix van pop, rock, samba, reggae, merengue, Afrikaanse eijxa en frevo (traditionele carnavalsmuziek uit Brazilië). In de loop der jaren het resultaat van experimenten van verschillende Braziliaanse bands en artiesten. Zo besloten samba bands als Olodum in de jaren’80 frevo (werd toen al vanaf de jaren’50 werd gemaakt op elektriche gitaar) te mixen met samba ritmes en hier weer wat reggae invloeden aan te plakken.

Commercieel succes
De reggae-samba werd een enorm succes, maar uiteindelijk wist Daniela Mercury axé de mainstream in te helpen met haar hit O Canta do Cidade in 1992. Axé zelf was toen net onstaan. Hierdoor zagen axé bands zoals Banda Cheiro de Amor, Banda Eva, Bandamel, Asa de Águia, Babado Novo en Chiclete com Banana ook de kans om door te breken. In 1995 werd axé pas echt commercieel, doordat Gera Samba (later bekend als É o Tchan) voor het eerst kwam met een sexy image en crossover uiterlijk. Sindsdien is axé ook bekend vanwege de originele choreografieën die bij elk lied horen. Ivete Sangalo is momenteel de succesvolste axé artiest. Bekijk de choreografie op haar lied Levanta Poeira:

Lees ook:Zabumba treedt op tijdens forróparty
Lees ook:Ontdekkingstocht: De romantiek van ‘zouk love’ & ‘compas direct’
Lees ook:De bossanova breekt door
Lees ook:Iedere zaterdag Brazilian Dance Nights in Den Haag
Lees ook:Tip: NPS Output – Jazz, World & beyond

2 reacties op “Ontdekkingstocht: Forró, samba en axé

 1. Robert

  Goed artikel misschien dat een link van mijn website, welke volstaat met videoclips over forro, een aangename aanvulling is bij dit artikel.

  Groetjes

  Rob

    /   Beantwoorden  / 
 2. Admin Vanes

  Hoi Rob,
  Je site ziet er leuk uit! Ik heb een link gezet onder ‘communities’ (rechts in de lijst met links). Ik zal binnenkort de clips bekijken en er eentje bij dit artikel plaatsen. Bedankt in ieder geval!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.