Categorie: "Latin Leestips"

Bijzondere verhalen uit Cuba

Rik van Boeckel is muzikant/schrijver en heeft diverse malen Cuba bezocht. Binnenkort komt er een boek van hem uit over die reizen: De zingende palmen van Cuba waarin hij onder andere schrijft over de grote varieteit aan Cubaanse muziek: van son, salsa, rumba,danzón en chachachá tot AfroCubaanse ritmes.

In het boek is een uitgebreid interview te vinden met Juan de Marcos González, de vroegere bandleider van Grupo Sierra Maestra en de Buena Vista Social Club. Verder is er een reportage te lezen over Cubaanse hiphop en reggaetón (met Máxima Alerta, Cubanito 20.02, Obsesión en Candyman). En wat dacht je van een verslag van binnenuit over het Cubaanse carnaval met veel exclusieve foto's of muzikale verhalen uit het dagelijks leven onder Fidel Castro? Het hele boek schijnt bijzondere foto's te hebben, zoals nooit eerder gepubliceerde foto's van Che Guevarra. Lees verder voor een interview met de auteur!

Afro-latin en Antilliaanse verhalen op Winternachten

Izaline Calister, de Antilliaanse jazz-zangeres, zal tijdens het Literair Festival Winternachten te Den Haag Antilliaanse verhalen zingen. Ook zal de Chinees-Arubaanse DJ Jairzingho swingende afro-latin muziek draaien, terwijl schrijvers hun boeken signeren.

Het festival is van 10 tot en met 14 januari en zeker de moeite waard om dat weekend naar Den Haag te komen. Bijna 100 verschillende schrijvers, muzikanten, filmers, kunstenaars en wetenschappers uit tien verschillende landen treden dit jaar op. Het thema van Winternachten 2007 is Ontdekkingsreizigers. Aan het programma te zien, valt er zeker veel te ontdekken!

Latin leestips: Cubaans mysterie met Dokter Mambo en voorganger

De Nederlandse auteur Theo IJzermans wist twee spannende thrillers neer te zetten waarin de salsa en de Cubaanse cultuur centraal staan. Dus voor alle latinfans die ook van lezen houden, zijn dit zeker twee goede tips van eigen bodem.

 

Het eerste boek Rum en Coca-Cola heeft vooral veel herkenbare situaties voor de salsaliefhebbers uit Amsterdam, omdat het verhaal zich gedeeltelijk in Amsterdam afspeelt met de bekende salsa locaties aldaar. Het tweede boek Dokter Mambo is voor een deel gebasseerd op ware gebeurtenissen, waarin een warme, tintelende Cubaanse sfeer hand in hand gaat met koelbloedige en nietsontziende spanning. Lees verder om erachter te komen waar beide boeken over gaan.

 

Latin Leestip: Wax Poetics over Joe Bataan en Azymuth

Het blad Wax Poetics is een tweemaandelijks Amerikaans muziekblad dat zich vooral veel richt op soul, jazz, funk, hip-hop en de laatste tijd ook op latin. In het laatste nummer (no. 19) kun je een verhaal lezen over FANIA records, Joe Bataan, Salsa in Cali, Colombia (vooral jaren 60+70), de Braziliaanse band Azymuth en prachtige foto’s uit de FANIA archieven bekijken.

Joe Bataan staat bekend als de King of Latin Soul en R&B. Hij begon zijn band in 1965 en heeft nog na 19 albums en 1 dvd nog steeds veel succes. Een bekend lied van hem is Gypsy Woman. Zijn platen worden via Fania Records uitgebracht, dit label nam veel latin artiesten uit de beginjaren onder zijn vleugels en is een bekend fenomeen geworden in de muziekwereld. Dit legendarische label is de wieg van salsa, Cuban jazz en Latin r&b.