Ontdekkingstocht: Bailar la Bachata!

salsa.t35.comBachata is tegenwoordig steeds hipper met groepen als Aventura en Xtreme (zie drie berichten terug), maar waar komt de muziek met het maffe hoge gitaartje eigenlijk vandaan? En wat heeft deze volksmuziek in vierkwartsmaat tot een succes gemaakt?

Geschiedenis
Bachata komt uit het platteland en de achterbuurten van de Dominicaanse Republiek. Bachata is ontstaan in de jaren ’60 van de vorige eeuw en werd alleen in bars en clubs gespeeld. Op de radio was alleen salsa en merengue te horen, dat was ‘mainstream’ in die tijd. Bachata was nog ‘underground’ en bachata muzikanten moesten hun eigen manier vinden om hun muziek ter gehore te brengen. Bachata had alleen mannelijke zangers, zoals Luis Segura. Merengue, een andere muzieksoort uit Santo Domingo (komt later ook aan bod) had ook zangeressen.

Verhalen over verdriet en een gebroken hart komen het meest voor in bachata. De originele term die gebruikt werd voor dit genre is ‘amargue’, wat bitterheid en bittere muziek betekent. Later werd de dubbelzinnige en neutrale term bachata populairder. Bachata is ontstaan uit de pan Latijns-Amerikaanse romantische muziek bolero. Na verloop van tijd is het beïnvloed door merengue.

Voorkant bekende cd Bachata Rosa van Juan Luis Guerra.In 1992 won de Dominicaanse zanger Juan Luis Guerra, die voornamelijk merengue maakte, een Grammy voor zijn album Bachata Rosa. Hierdoor kon het grote publiek eindelijk kennis maken met de bachata en werd het internationaal erkend. De bachata die uiteindelijk populair is geworden en zoals we die nu kennen wordt geproduceerd met electrische intsrumenten en bevat een meesterlijke manier van gitaar spelen. Er wordt een (kleine) gitaar (electrisch of akoustisch) met hoge arppegio akkoorden gebruikt in combinatie met echo en reverb en Daar komt dat typerende hoge gitaar deuntje vandaan die je altijd bij bachata hoort. Andere instrumenten die gebruikt worden zijn: bongo en een laaggestemde gitaar die als bas functioneert. Bekende bachata artiesten zijn: Frank Reyes, Zacarias, Monchy y Alexandra, Raulin Rodriguez, Nueva Era, Alex Bueno, Yoskar Sarante.

Bachata dans
Bachata is nu ook sneller en dansbaarder geworden dan de voorgangers. Het is een vierkwartsmaat dus je danst het met vier tellen. Je kunt 4 stapjes naar voor en dan weer naar achteren doen of vier stapjes opzij. Bij de vierde stap laat je 1 been van de grond met een hupje en een accent in je heup. Dit is een zeer sensuele bachata dansshow:

Nueva bachata
Bachata wordt tegenwoordig steeds vaker gecombineerd met invloeden uit pop en R&B, maar ook door reggaeton. De bachata mix met reggaeton wordt ook ‘nueva bachata’ genoemd. La Fabrica beweert de pionier te zijn op dit gebied. Veel verschillende reggaetoneros en groepen rond Latijns-Amerika hebben met deze stijl geëxperimenteerd. Zoals Ingco Crew, Don Omar in Pobre Diabla, Mojigana en Michalle Pie.
(Bron: Wikipedia)

Lees ook:Ontdekkingstocht: Mueve la cintura con Merengue!
Lees ook:Optreden van LOS PLENEROS DE LA 21 in RASA AFGELAST!
Lees ook:De nieuwe Juan Luis Guerra is meertalig
Lees ook:Perfecte samenwerking Juan Luis Guerra en Diego Torres
Lees ook:Uit de republiek van Los Ilegales

3 reacties op “Ontdekkingstocht: Bailar la Bachata!

  1. snip

    op vakantie een nummer gehoord volgens de dj heethet nummer Ameme
    heb een cd gehad
    maar staat titel en artiest niet op

    Bachata The Gold Collection cd 2 nr 15

    wie kan mij verder helpen

      /   Beantwoorden  / 
  2. Theo

    In het nummer Infielis van Aventura klinkt vaak het woord AMAME. Een video van het nummer staat op
    http://www.top7videos.com
    /vervideo.php?v=StBKK6twy
    n0&t=Los+infieles+-+Aventura

      /   Beantwoorden  / 
  3. SpealoSeall

    Stunning post, I didn’t thought it would be so cool when I read the url.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.