Puberpop met Soda Stereo!

Rockmusic.orgTijdens mijn studententijd in Nijmegen werden er vaak ‘puberpop’ feesten gehouden in Diogenes, een studenten discotheek met veel leuke themafeesten. Iedereen die in Nijmegen heeft gestudeerd kent ‘Dio’ wel en natuurlijk ook Puberpop. Tijdens Puberpop werden er nummers uit de jaren’80 en ’90 gedraaid, van toen we dus pubers waren. Nirvana, Pearl Jam, The Cure, Madness, U2, David Bowie, maar ook 2 Unlimited, Technotronics, Shaggy, Salt ’n Peppa, Boyz II Men, het kwam allemaal voorbij. In de kelder veel rock en alternative en boven klonk pop, house en de oude r&b.

Helaas miste ik de latinpop/rock bands waar ik als tiener ook naar luisterde. Zoals Mana, Control Machete, Molotov, het oude werk van Shakira en natuurlijk…Soda Stereo! Wie kent ze niet? Dat is iets dat je dan alleen kent als je zelf in de regio Latijns-Amerika hebt gewoond of misschien op vakantie bent geweest. Als ik nu dj was op een Puberpop party, zou ik zeker ook Soda Stereo draaien! Tot mijn verbazing zag ik dat ze al best lang bezig waren, namelijk vanaf 1982. Zo vroeg kende ik ze nog niet, maar wel leuk om te weten. Na 1997 is de band gestopt en vallen ze nu onder de categorie ‘classic rock’ uit Latijns Amerika.

Na 12 cd’s en een laatste concert…
Soda Stereo komt uit Argentinië, zelf dacht ik eerst dat ze uit Venezuela kwamen. De band bestond uit Gustavo Cerati, Charly Alberti en Zeta Bosio. Dit trio was onafscheidelijk, want ze vormden tot het einde Soda Stereo. Hun eerste album Soda Stereo kwam uit in 1984 en hun laatste studio album Sueña Stereo was in 1995. Hiertussen hadden ze nog negen albums op hun naam staan. Na Sueña Stereo kwamen ze in 1996 nog met een MTV Unplugged cd genaamd Comfort y Música Para Volar. Ter afsluiting in 1997 was daar ineens een dubbel live album getiteld El Ultimo Concierto A en El Ultimo Concierto B, wat dus Het Laatste Concert A en B betekent. Toen was het dus wel duidelijk dat de heren ermee kapten.

Back to the 90′s
Best jammer, want ik kende de band toen net. Ik had net het album Sueña Stereo op cassette geleend van een vriendin. Het beste lied vond ik Ella Usa Mi Cabeza Como Un Revolver (Zij Gebruikt Mijn Hoofd Als Een Revolver). Waarschijnlijk vind ik dit lied zo goed, omdat het veel grunge invloeden had. (Ik was toen echt een fan van grunge rock). Als je goed luistert, dan hoor je ook wel een Nirvana-achtige riff terugkomen in het liedje:

Música Ligera
Een ander bekend lied van ze was Musica Ligera (Luchtige Muziek), ook één van mijn favo’s en van mijn vrienden. Dit is een perfomance van Musica Ligera tijdens hun afscheidsconcert:


Meer weten over deze band?

Lees ook:Shakira Live & Off The Record beste latinpop dvd allertijden!
Lees ook:Kicken met Kudai: Chileense pop/rock van nu
Lees ook:Baby Rasta en Gringo waren pioniers
Lees ook:Eigenzinnge El Otro Yo op tournee in VS
Lees ook:Los Fabulosos Cadillacs vroegâh en nu

2 reacties op “Puberpop met Soda Stereo!

  1. Cyril

    ahh puberpop, those were the days. Heb ook nog in nijmegen gestudeerd en gewoond en de deur platgelopen bij Dio. Finest moments beleefd. Tosti’s eten op de trap, rocken in de kelder, feesten met oud op nieuw in de bovenzaal, lollies kopen. Heel stil zijn voor de deur anders werden omwonenden wakker. Zodadelijk ga ik nog huilen van melancholie ;-)

      /   Beantwoorden  / 
  2. Admin Vanes

    Hey, Cyril, echt kei leuk dat je dat ook allemaal kent! Wie weet heb ik je weleens in Dio gezien vroeger, zonder dat ik het wist :-) . Al die dingen die je noemt, heb ik ook allemaal gedaan. Behalve oud en nieuw gevierd, want dan zat ik altijd op Curaçao bij mijn ouders en was Mambo Beach de plek waar ik na middernacht heen ging. Ik weet idd nog dat als we in de rij stonden voor Dio, je de hele tijd ssssssst…ssssssssst hoorde, omdat je stil moest zijn. Het is jammer dat Dio nu falliet is :-( Dat waren echt leuke tijden! Dio liet mij ook denken aan een discotheek in San José (Costa Rica), genaamd Pink Iguana. Dat was was namelijk ook in zo’n pand en had ongeveer dezelfde sfeer, alleen draaiden ze daar dus ook latinrock (waaronder Maná en Soda Stereo) en af en toe een merengue.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.