Ontdekkingstocht: Wine yo’ body on Soca & Calypso!

Soca is een mix van calypso en indiase ritmes en geen mix van Soul en Calypso zoals velen denken. Maar wat is calypso?

Calypso is een Afro-Caribische muzieksoort die ontstaan is op de Franse en Britse eilanden. De muziek is ontstaan doordat de slaven uit Afrika niet met elkaar mochten praten en dus communiceerden via zang. De steeds wisselende koloniale heersers brachten ook steeds andere muziekinvloeden met zich mee. Franse, Spaanse en Britse muziekstijlen werden gemixt met Afrikaanse muziekstijlen en zo ontstond calypso.


Het nieuws via muziek

Calypso werd aan het begin van de vorige eeuw ook een manier om nieuws te verspreiden. Politici, journalisten en volkshelden gaven hun mening weer in een lied. De eilandbewoners gebruikten calypso als een betrouwbare nieuwsbron. De calypso artiesten doorbraken de grenzen van vrije meningsuiting en gaven met hun liederen nieuws aan het volk over elk onderwerp, waaronder politieke corruptie. Ondanks censuur van politie en de kolonisten ging het toch door. Calypso heeft vooral zijn doorslag in Trinidad gevonden waar het nog een deel is van het dagelijks leven. De Fransen brachten carnaval met zich mee naar Trinidad en de calypso wedstrijden groeiden in populariteit. Zeker na de afschaffing van de slavernij in 1834 (in de Nederlandse kolonies was dit 1863-red.)

De vorige eeuw
In 1914 vonden de eerste calypso opnames plaats. In de jaren’20 van deWikipedia vorige eeuw kwamen de eerste calypso tenten en het genre werd steeds populairder. In de jaren ’50 was bijvoorbeeld calypso zanger Harry Belafonte wereldberoemd. Zijn album Calypso in 1956 was het de eerste LP die meer dan een miljoen exemplaren verkocht. Wie kent hem niet van ‘Mathilda’ en ‘The Banana Song’? De eerste vormen van calypso hadden ook veel jazz invloeden en zo is er ook Jazz-Calypso ontstaan. Tegenwoordig is calypso meer bij oudere mensen populair.

Soca
In de jaren’60 kreeg calypso er een jonger broertje soca bij, met invloeden uit de Indiase chutney muziek. Op Trinidad leven er namelijk, naast mensen van Afrikaanse afkomst ook veel mensen van Indiase afkomst. Soca is wat opzwepender en wordt tegenwoordig veel meer gedraaid. Doordat steeds meer soca artiesten de mix met pop en R&B aangaan is het ook populairder onder jongeren. Soca wereldhits zijn (Feeling) Hot Hot Hot – Arrow (1984) , Follow the Leader – Soca Boys (1998) en Faluma – Square One (2001).

Links van bekende soca-artiesten:

Mighty Sparrow – een grote soca artiest allertijden

Alison Hinds – is een bekende soca zangeres, heeft ook veel met Kevin Lyttle en Rupee gedaan. Was ook zangeres van Square One.

Kevin Lyttle - maakt hedendaagse soca, erg populair onder jongeren. zie vorig bericht.

Desra Garcia – soca zangeres uit Trinidad.

Lees ook:De nieuwste soca en calypso met Soca Gold 2006
Lees ook:Fresh from the Caribbean: Machel Montano
Lees ook:Ontdekkingstocht: De romantiek van ‘zouk love’ & ‘compas direct’
Lees ook:Ontdekkingstocht: Tumba, Tambu en andere Antilliaanse folklore
Lees ook:Africando verovert 10 en 11 november Nederland

2 reacties op “Ontdekkingstocht: Wine yo’ body on Soca & Calypso!

  1. checuntela

    Bij de Caribische ritme moet zeker ook de uit Haiti afkomstige Compas(uitspraak Kompa) muziek toegevoegd zijn , misschien komt het nog wel.Een zeer goeie Compas band is T-Vice, je kan er lekker op swingen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Admin Vanes

    Hoi Checuntela,
    Er komt volgende week een ontdekkingstocht artikel over zouk en compas, dus nog even geduld. Bedankt voor de tip over T-Vice!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.