Zabumba treedt op tijdens forróparty

Stichting Rainbow neemt alvast een voorschot op het naderende carnaval en start 2007 met de warme Braziliaanse muziek van de formatie Zabumba, die zaterdag 27 januari optreedt in Jazzpodium DJS te Dordrecht. Deze vijfmansformatie rond zangeres Mieneke Demirdjian speelt Forró en dat betekent swingen op zijn Braziliaans.

Zabumba brengt een waar forró feest met schuifelen, swingen en sensueel dansen in een unieke Zuid-Amerikaanse sfeer. Zangeres Mieneke Demirdjian, geboren in Sao Paulo, heeft de forró ter plekke meegevierd en brengt als geen ander de uitbundigheid over van deze Noord Braziliaanse muziek. Samen met accordeonist Henk Meulenbeld heeft zij de eerste forróband in Nederland opgericht Fuzuê, die vele festivals in Europa heeft opgeluisterd. En met gitarist/ cavaquinhospeler Henk Janssen, bassist Tyrone Collis en percussionist Luiz Perillo wordt een optreden van Zabumba een ware forrozão, groot feest dus! Aanvang is 22.00 uur en de entree bedraagt € 8,-.

Om een beetje een indruk te krijgen van deze muziek, is hier een optreden van Aviões do Forró met het lied Paquerador:

Forró is dansmuziek uit de sertão, het Noordoosten, de woestijn van Brazilië. De zon is daar genadeloos, de grond weerbarstig en de mensen hebben er niet veel, maar wat ze wel hebben is hun daverende dansfeesten, die vaak de hele nacht duren. Oorspronkelijk is het boerendans muziek tussen cajun en zydeco en samba in, met snelle, ruige teksten, een sterk aanwezige accordeon en hele eigen, maar toch typisch Braziliaanse percussie. Dankzij de grote accordeonist en zanger Luiz Gonzaga hebben de baião en de xote – de voornaamste dansen uit de forró – vanaf 1950 de grote steden veroverd, zich daar verder ontwikkeld tot Braziliaanse popmuziek en nu danst heel Brazilië forró!
Lees meer over Braziliaanse muziek in Ontdekkingstocht: Samba, forró en axé. Onder de categorie Intro Muziekgenres.

Bekijk hier een repportage van Sony over Forró:

Ondanks dat het in het Portugees is en de meeste mensen het niet kunnen verstaan, geeft het wel een de Braziliaanse sfeer weer.

Links
Website Jazzpodium DJS
Forró op Wikipedia

Zie ook Forró Online onder 'Community', rechts van je scherm.

Lees ook:Iedere zaterdag Brazilian Dance Nights in Den Haag
Lees ook:Ontdekkingstocht: Forró, samba en axé
Lees ook:DJ Dolores & Aparelhagem live in Rasa
Lees ook:Tip: NPS Output – Jazz, World & beyond
Lees ook:Think Of One aanstaande zondag in 013

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.